
שיטות המדידה של שטחי הדירות, המשרדים, המפעלים וכו' ברשויות השונות אינן זהות. כל רשות מחליטה על שיטת המדידה שלה ולכן קיימים פערים גדולים בחיובים הכספיים בין הרשויות השונות.
הפרמטרים הקשורים במדידת השטחים לצורך חישוב הארנונה
כל אחת מהרשויות מחליטה על תעריפים שונים לכל אחת מהסביבות הרלוונטיות כמו, בתי מלון, עסקים, מפעלים העוסקים בתעשייה, מגורים, מבני ציבור ועוד.
בנוסף לכך נקבעים תעריפים שונים לאזורים גיאוגרפיים בתוך העיר, כמו שכונות שבהן הוקמו בתים צמודי קרקע, שכונות וותיקות שממוקמים בהן בתים ישנים או על פי סוגי הבניין.
שיטות למדידת שטח
קיימות שלוש שיטות למדידת שטחים:
- חישוב ברוטו – שאינו כולל שטחים משותפים.
- חישוב נטו – בו מודדים רק את קירות הפנים.
- חישוב נטו נטו – בו מודדים רק את שטח הרצפה ללא קירות כלל.
תוספות של מדידת שטח על ידי הרשויות
הארנונה היא ההכנסה העיקרית של הרשויות ולכן הן החלו במקומות רבים להוסיף לחישוב השטח גם שטחים שבעבר לא הוכנסו בתוך מידותיה של הדירה ולא היה עבורן חיוב, כמו לדוגמה:
- שטח של מרפסת שהיא לא מקורה.
- שטח של גלריה בעלת גובה נמוך.
- שטח של גג מרוצף.
- שטחים טכניים שיש בהם תשתיות בלבד כמו מדחסים של מיזוג אוויר.
- מקלטים.
- החלל בגג הרעפים ועוד.
התוספות הללו הגדילו באופן משמעותי את דרישות התשלום מהתושבים ויצרו בעיה אקוטית עבורם.
ההשלכות של המדידות השונות
לא אחת נוצרים מצבים שעקב השוני בתחשיבי המדידה נוצרים פערים בחישוב הארנונה אשר נעים בין 40-25 אחוזים. תושב ששילם סכום מסוים לארנונה ולאחר פרק זמן מסוים העירייה החליטה לשנות את שיטת המדידה, מיום זה ואילך הוא אמור לשלם סכומים הרבה יותר גבוהים כולל תשלומים רטרואקטיביים.
תושבים רבים מבקשים לערער על כך ולכן הם נעזרים בשירותיו של עורך דין מקרקעין בחיפה אשר פונה בשמם לרשות המקומית ועושה כל שניתן כדי לשנות את דרישות התשלום החדשות שיוצרות פערים כספיים משמעותיים, שהם גם לא הוגנים וגם לא כל בעלים של נכס יכול לעמוד בהתחייבויות החדשות.
אחידות בשיטת המדידה בכל הרשויות בארץ
משרד הפנים מבין כי קיימת בעייתיות כאשר כל רשות ברחבי הארץ אימצה שיטת מדידה משלה, יוצרת מדי פעם שינויים בשיטה ומחייבת את התושבים ואת אנשי העסקים לשלם את ההפרשים הכספיים. לכן משרד הפנים יוצא ביוזמה חדשה לשיטת מדידה וחיובים זהים ואחידים ברשויות בישראל.
מאמר זה נכתב עבור רימקס פמילי