ב-19 לספטמבר 2017 נכנס תיקון לחוק חוזה שכירות הוגנת, אשר נועד להגן על השוכרים מפני המשכירים בנושאים שונים שעד היום לא היו מוגנים כחוק והם: הגדרת דירה ראויה למגורים, אחריות לתיקון ליקויים שונים בדירה, הגבלת גובה הערבות, מגבלות על מימון הבטוחות, הארכת חוזה וסיומו מוקדם בטרם הזמן, אי התאמת של המושכר בהתאם לחוזה ועוד. תיקונים אלה אשר נועדו לשמור ולהגן על זכויות השוכר לאורך תקופת ההשכרה מבלי לפגוע בו.
על מי חל חוזה שכירות הוגנת?
חוזה שכירות הוגנת חל על דירות מגורים שבהם נאלצים השוכרים לשלם מדי חודש דמי שכירות עבור מגוריהם בדירה. נכסים שאינם מיועדים למגורים כגון: משרדים, דירות בבית מלון, דיור מוגן, מעונות סטודנטים, דירות תקופות קצרות של עד שלושה חודשים או דירות יוקרה ועוד… אינם נכללים בתיקון חוק שכירות הוגנת. אם אתם משכירים דירות להשכרה בקרית אתא או דירות להשכרה בקרית ביאליק, חשוב שחוזה השכירות שלכם יהיה בהתאם לחוק שכירות הוגנת.
כיצד השינויים בחוזה שכירות הוגנת עוזרים לשוכרים בשכירות?
באמצעות חוק השכירות ההוגנת והתיקונים השונים בו לטובת השוכרים, ניתן להגן על השוכרים בצורה הטובה ביותר. באמצעות חוזה שכירות הוגנת ניתן להגביל את גובה הערבות בחוזה השכירות המנוצלת לטובת בטוחה להתחייבות השוכר (מה שבעבר לא היה ניתן לעשות) כלומר ניתן להגביל את הערבות עד לסכום של שלושה חודשי שכירות או שליש מסכום דמי השכירות בתקופת השכירות מצב זה עוזר רבות לשוכר, וכך למעשה השוכר יכול לשלם את גובה הערבות עד שישה חודשי. כמו כן במידה ומתגלים פגמים במהלך השכירות כתוצאה משימוש לא סביר, על המשכיר לתקן בעצמו ולא השוכר. מדובר על מקרים בהם ישנם הפרעה ממשית בתקינות המכשירים אשר אינה נגמרה ע"י השוכר ומצריכה לעיתים תיקון המוצר באמצעות איש מקצוע.
מה חשוב שיופיע בחוזה שכירות הוגנת?
רגע לפני שאתם חותמים על חוזה שכירות הוגנת עם בעל הדירה חשוב שהחוזה שלכם יכיל את הסעיפים הבאים: כתובת ומספר הגוש והחלקה של הדירה, שמות הצדדים בחוזה, מספרי ת"ז של השוכרים והמשכירים וכתובתם, תיאור הדירה לרבות ריהוט ואביזרים, פגמים וליקויים בעלי ערך גבוה, משך תקופת השכירות, חלקי הרכוש המשותף והצמודות בדירה, הארכת השכירות והתנאים לביטול ההסכם בהודעה של 90 יום מראש ע"י המשכיר ו-60 יום ע"י השוכר, גובה השכירות ומועד התשלום ואופן התשלום, תשלומי מיסים הכוללים ארנונה ועד בית ועוד וכמובן תשלומים שהשוכר לא יישא בהם כגון: תשלומי השבחה, ביטוח, תשלום של המשכיר כלפי צד ג' לרבות דמי תיווך ועו"ד וכמובן סעיף שאם החוזה לא ייחתם בכתב יד אלא דיגיטלית הוא לא ייפגע בתוקפו.