
רגע לפני החתימה המיוחלת על הסכם השכירות בדירה שמצאתם ואהבתם – מהן ׳האותיות הקטנות׳ שחשוב לשים אליהן לב?
הסכם השכירות לדירה שבחרתם הוא כמובן מסמך חיוני מאוד גם עבורכם כדיירים חדשים וגם עבור המשכיר המיועד. אמנם חוזי השכירות לא נולדו "שווים" אבל ישנם יסודות מסוימים שעליהם נבנה כל חוזה שכירות הגון. עם זאת, חשוב מאוד לקרוא בעיון רב את חוזה השכירות שנערך, כולל את מה שנקרא ׳האותיות הקטנות׳, שמא מסתתרות מאחוריהן כל מיני איסורים או הגבלות שלא שמתם לב אליהם או לא הכרתם קודם בסיכומים שבעל-פה שקדמו למעמד החתימה.
אז ממה כדאי בעיקר להיזהר?
- אפשרות להארכה או חידוש החוזה – ייתכן שסעיף הארכת החוזה יקבע שאם אתם או בעל הבית שלכם רוצים לסיים את השכירות בתום תקופת השכירות, עליכם להודיע על כך זה לזה בכתב ועד למועד מסוים. אם לא תעשו זאת, יתכן שחוזה השכירות יוארך אוטומטית לתקופה נוספת. לעומת זאת, אם ההסכם שלכם מאפשר לכם לחדש את החוזה, עליכם להודיע על כך לבעל הדירה בכתב וליידע אותו שברצונכם להישאר. חשוב שתהיו מודעים לכול האפשרויות בעניין ותגנו על עצמכם בנושאים אלה.
- סעיף שדן בקנסות בגין איחור בתשלום שכר הדירה – סעיף המתייחס לקנסות בגין איחור בתשלום שכר הדירה משמעו שיהיה עליכם לשלם למשכיר יותר כסף, אם לא תעבירו את שכר הדירה במועד. בהיבט זה, עו״ד לענייני חוזה דירות הוא הגורם המקצועי הנכון שיוכל לסייע לכם לבדוק מבחינה משפטית את נושא הקנסות בגין איחור בתשלום, כך שיהיה ברור מאוד מה נחשב לאיחור בתשלום שכר הדירה ומה עשוי להיות גובה הקנס, אם וכאשר.
- סעיף שדן בעזיבה מוקדמת של הדירה – שימו לב לסעיף שדן בתשלומים שיהיה עליכם לשלם במקרה שבעל הבית יצא "מופסד" כתוצאה מהחלטה שלכם לעזוב את הדירה לפני מועד סיום חוזה השכירות. ההפסד הכספי יכול לכלול:
- עלות הכנת הדירה להשכרתה לשוכר אחר.
- אובדן דמי שכירות להמשך התקופה שבה הדירה נותרת פנויה.
- אובדן דמי השכירות אם הדייר החדש משלם פחות ממה שאתם שילמתם.
כך או כך, בעל הדירה מחויב לעשות מאמץ סביר כדי למצוא דייר חדש ולהפחית את ההפסדים שלו.
- האחריות במקרה של נזק לדירה – סעיף זה עשוי לקבוע שאתם מסכימים להחזיר לבעל הבית הוצאות בגין נזקים שנגרמו לדירה או לבניין על ידכם, על ידי בן בית או אורח שלכם. אגב, אולי הנזק בכלל נגרם בגלל רשלנות או התנהגות בלתי הולמת של בעל הבית שלכם? גם במקרה הזה כדאי להתייעץ עם עורך דין ולברר כיצד נכון לפעול.
סעיף חיות מחמד – לעתים חוזה השכירות יכול לכלול סעיף האוסר על החזקת חיות מחמד בדירה ו/או לדרוש אישור בכתב של בעל הבית שיאפשר לכם להחזיק חיית מחמד. אם בעל הדירה מודיע לכם שאין בעיה ותוכלו להחזיק בדירה את חיית המחמד שלכם, וודאו שהוא משאיר את הסעיף הזה מחוץ לחוזה השכירות. אם לא תעשו זאת ותעברו לגור בדירה עם חיית המחמד, ייתכן שתקבלו הודעה מבעל הבית להיפטר מחיית המחמד או לעזוב את הדירה…
מאמר זה נכתב עבור רימקס פמילי